Saraylı Baklava (Oklavadan Çekme)

Malzemeler

1 tepsi için:
1 çay bardağı eritilmiş HALK Yağ
1 çay bardağı HALK Süt
3 yumurta
3 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
4-5 su bardağı baklavalık un
200 gr. ceviz (dövülmüş)
300 gr. HALK Yağ
2 paket nişasta (yufkaları açmak için)

Şerbeti için
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu, limon suyunu alıp 10 dk. kaynatarak ateşten alalım ve şerbeti soğutalım. Bir kapta yumurtaları, 1 çay bardağı eritilmiş HALK Yağ’ı, HALK Süt’ü, sirkeyi ve tuzu çırpalım. Unu ilave ederek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp beze yapalım. Bezelerin üzerine şeffaf folyo kapatarak 20 dk. dinlendirelim. Bezeleri nişasta serpilmiş bir zeminde, mümkün oldukça ince yufkalar şeklinde açalım. Açtığımız bir yufkanın üzerine dövülmüş cevizi serpelim. Yufkayı bir ucundan tutarak oklavaya saralım. Yufkayı iki ucundan birazcık içe doğru büzdürerek oklavayı içinden yavaşça çekip çıkaralım. Büzdürülmüş yufka rulosunu 10 cm. aralıklarla keselim. Her bir yufka rulosunu kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir şekil kazandıralım. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak yan yana ve aralıksız şekilde fırın tepsisine dizelim. HALK Yağ’ı eriterek, sıcak halde iken kaşık yardımı ile yufkaların üzerine gezdirelim. Baklavayı 170 derecede ısıtılmış fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Baklavayı fırından alıp biraz ılıttıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirelim.

Afiyet olsun…

Püf noktası
HALK Yağ’ı erittikten sonra hemen ateşten almayın. 1-2 dk. kadar kaynatın. Yağın dibe çöken tortulu kısmını kullanmayın. Baklava yufkaları kızarır kızarmaz fırından alıp biraz ılıtın ve üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

Comments for this post are closed.