Akşehir Helvası (Hoşmerim)

Malzemeler

200 gr. HALK Yağ
1 yumurta
1 su bardağı HALK Süt
3 su bardağı un
2 su bardağı şeker
100 gr. ceviz (arzuya göre)
2 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı

Tencereye HALK Yağ’ı alıp eritelim. Sonra ateşten alıp iyice soğutalım. İçine 1 yumurtayı ve HALK Süt’ü ilave edip karıştıralım. Sonra unu da ilave edip karıştıralım. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak unu hamur gibi toparlanıp açık kakao rengi alana dek kavuralım. Sonra şekeri ve kaynar suyu boşaltıp, hızla karıştırmaya devam ederek helvanın suyunu iyice çekmesini sağlayalım. Cevizleri ilave edip helvayı ateşten alarak, 15 dk. demlendirip servis yapalım.

Afiyet olsun.

Şafak Püresi

Malzemeler

50 gr. HALK Yağ
Yarım kilo kırmızı mercimek
4 su bardağı su
Yarım adet orta boy havuç
1 adet iri soğan
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
Yarım çorba kaşığı çörek otu
Yarım çay kaşığı kimyon
Tuz

Üzeri için
25 gr. HALK Yağ
Yarım tatlı kaşığı kırmızıbiber

Hazırlanışı

Kırmızı mercimeği ayıklayalım ve birkaç su yıkayalım. Basınçlı bir tencereye alıp üzerine doğranmış havuç, tuz ve 4 su bardağı su ekleyelim. Mercimek hamur gibi olana dek pişirelim. Başka bir tencerede HALK Yağ’ı eritelim. Üzerine rendelenmiş soğanı ve limon kabuğunu ekleyerek malzemeyi pembeleştirelim ve pürüzsüz bir görünüm kazandıralım. Üzerine çörek otunu ve kimyonu ekleyip karıştıralım. Mercimekli püreyi servis tabağına alalım. Üzeri için; HALK Yağ’ı eritip kırmızıbiber ekleyelim. Hemen ateşten alıp pürenin üzerine gezdirelim. Soğuk servis yapalım.

Afiyet olsun.

Tavuklu Rulo Börek

Malzemeler

125 gr. HALK Yağ
1 tablet HALK Tavuk Suyu
3 çorba kaşığı iri dövülmüş ceviz
3 adet yufka
Yarım tavukgöğsü (haşlanmış)
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz, karabiber

Sosu için
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
2-3 kepçe tavuk suyu
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı sirke
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Hazırlanışı

Ön hazırlık olarak haşlanmış tavuk etini didip içine tuz, karabiber ve iri dövülmüş cevizleri ekleyip karıştıralım. Yufkaların aralarına eritilmiş HALK Yağ’ı fırça ile sürerek tepsiye yerleştirelim. Son yufkanın üzerine de HALK Yağ sürüp fırında altı üstü kızara dek pişirelim. Tavuk etini haşladığımız suya 1 tablet HALK Tavuk Suyu atıp eritelim. 3 su bardağı soğuk tavuk suyunu fırından çıkan yufkanın üzerine gezdirelim. Tavuklu harcı yayalım. Yufkaları rulo yaparak saralım. Servis tabağına yatık olarak dizelim. Sos için 2 çorba kaşığı unu, yumurtayı, 2 çorba kaşığı yoğurdu, sıvı yağı ve dövülmüş sarımsağı tavuk suyu ilavesi ile çırpıp sürekli karıştırarak boza kıvamına gelene dek pişirelim. Ateşten alıp sirkeyi ekleyelim. Böreklerin üzerine önce sosu sonra da biberli yağı gezdirelim.

Afiyet olsun.

Tavuklu Paket Böreği

Malzemeler

3 yufka
125 gr. HALK Yağ
1/2 su bardağı maden suyu
1 yumurta sarısı
Çörek otu veya susam

Böreğin İçine
1,5 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı HALK Süt
250 gr. haşlanmış tavuk eti
1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
30 gr. HALK Yağ
Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Ön hazırlık olarak böreğin iç harcını hazırlayalım. Tavada HALK Yağ’ı eritip unu ilave edelim. Un hafifçe sararana dek sürekli karıştıralım. Karıştırmaya ara vermeden HALK Süt’ü, tuzu, karabiberi ilave edip üzeri göz göz olana dek pişirelim. Haşlanmış tavuk etini küçük doğrayarak ilave edelim. Cevizleri de ilave ederek karıştıralım. Bir yufkayı serelim. Üzerine fırçayla eritilmiş HALK Yağ’ı ve maden suyunu sürelim. Yufkanın karşılıklı iki kenarını ortada birleştirip hafifçe üst üste gelecek şekilde kapatalım. Tekrar HALK Yağ ve maden suyu sürüp kalan diğer iki kenarı kapatalım. Kare haline gelen yufkayı (+) şeklinde keserek 4 adet kare parça elde edelim. Yufkaların ortalarına tavuk içi paylaştırıp bohça şeklinde kapatalım. Ve ters çevirerek HALK Yağ ile yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek, önceden 220 derece ısıtılmış fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirip pişer pişmez hemen fırında çıkaralım.

Afiyet olsun…

Püf noktası
Börekler pişer pişmez çıkarmazsanız kabarıklığını ve çıtırlıklarını kaybederler.

Selanik Böreği

Malzemeler

125 gr. HALK Yağ
5 adet yumurta
2,5 su bardağı HALK Süt
200 gr. Yağsız kıyma
1 demet maydanoz
30 gr. HALK Yağ
Alabildiği kadar un
Tuz, karabiber

Hazırlanışı

5 yumurtayı kıralım. Üzerine bir tutam tuz serperek 3-4 çorba kaşığı erimiş HALK Yağ ilave edelim, karıştıralım. Alabildiği kadar unu azar azar ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamuru 10 eşit parçaya bölerek 10 adet beze hazırlayalım. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirelim. Unlanmış bir zeminde bezeleri, üzerine un serpiştirerek hazır yufka inceliğinde açalım. Fırın tepsisini HALK Yağ ile hafifçe yağlayalım. Bir yufkayı buruşturarak serelim. Üzerine bir fırça yardımıyla erimiş HALK Yağ sürelim. İkinci yufkayı serelim. Üzerine bir fırça yardımıyla erimiş HALK Yağı sürelim. Üçüncü yufkayı da serelim. Tavaya biraz Halk Yağ alıp kıymayı kavuralım. Tuzu, karabiberi ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek, karıştıralım. Kıymalı karışımı beşinci yufkanın üzerine yayalım. Yufkaların tümünü buruşturalım. En son yufkanın üzerine HALK Yağ sürelim. Kare dilimler keselim. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana dek pişirelim. Fırından çıkarıp hemen 2 buçuk su bardağı kaynar HALK Süt’ü böreğin her tarafına dökelim. Böreği, sütünü emene dek 5 dk. fırında tutalım. Ilık servis yapalım.

Afiyet olsun…

Peynirli Kol Böreği

Malzemeler

1 yumurta
30 gr. HALK yağ (hamur için)
2,5 su bardağı su
6,5 su bardağı un
1 kase nişasta veya un (yufkaları açmak için)
1 paket HALK yağ (yufkaların aralarına sürmek için)
Tuz

İçi için
200 gr. beyaz peynir veya lor peyniri
1 demet maydanoz

Üzeri için
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı

Elenmiş unun ortasını hamur gibi açalım. İçine yumurtayı, eritilmiş HALK Yağ’ı, suyu, tuzu ilave ederek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopararak bezeler yapalım. Yaptığımız bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Dinlenen bezeleri nişasta serpilmiş bir zeminde üzerine nişasta serperek teker teker ince yufkalar halinde açalım. Açtığımız yufkanın üzerine fırça yardımıyla eritilmiş HALK Yağ’ı sürelim. Peynirli maydanozlu harcı üzerine serperek yufkayı rulo yaparak saralım. Yufka rulosunu, HALK Yağ ile hafifçe yağlanmış fırın tepsisinin ortasından başlamak üzere tepsiye alalım. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayarak tepsideki rulonun etrafına dolayalım. Sonra bir kabın içinde yumurtayı çırparak yufka rulolarının üzerine fırçayla sürelim. Üzerlerine susam ve çörek otu serperek ısıtılmış 200 derecedeki fırında böreğin altı ve üstü kızarana kadar pişirelim.


Afiyet olsun…

 

Paket Böreği

Malzemeler

60 gr HALK Yağ
1 adet orta boy soğan
4 adet haşlanmış patates
100 gr. salam veya 3-4 adet sosis
1 adet yumurta sarısı
3 adet yufka
Üzerine susam veya haşhaş tohumu
½ demet maydanoz

Hazırlanışı

Haşlanmış patatesleri soyup rendeleyelim. Soğanı küp doğrayıp yarım çorba kaşığı eritilmiş HALK Yağ ile hafifçe pembeleştirelim. Patates rendesi ve salamları, kıyılmış yarım demet maydanozu, tuzu ve karabiberi ilave edip karıştıralım. İlk yufkayı düz bir zemine serip üzerine fırça yardımıyla eritilmiş HALK Yağ’ı sürelim. 2. ve 3. yufkaların aralarına yine eritilmiş HALK Yağ’ı sürerek üst üste serelim. Kat kat olan yufkaları 8 eşit üçgen şeklinde ( sigara böreği yufkası gibi) keselim. Üçgenlerin geniş kenarına hazırladığımız içten bir miktar koyalım. Yanlarını çok hafif içe doğru döndürüp gevşek bir rulo halinde saralım. Börekleri bir kevgire dizelim. Üzerlerine su gezdirelim. Tepsiyi buzluğa yerleştirelim. Buzlukta donana dek bekletelim. Buzluktan çıkardıktan sonra çözülmeden üzerine yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. Üzerine susam serpelim. Önceden ısıtılmış 230 derecedeki fırında böreklerin altı ve üstü kızarana dek pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

Osmanlı Böreği

Malzemeler

60 gr. HALK Yağ
1 su bardağı HALK Süt
3 yufka
1 yumurta sarısı

İçi için
20 gr. HALK Yağ
1 orta boy soğan
250 gr. yağsız kıyma
1 çorba kaşığı çamfıstığı
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1/2 demet maydanoz
Yarımşar çay kaşığı tuz, karabiber, tarçın, yenibahar

Hazırlanışı

Tavaya HALK Yağ’ı alıp eritelim. Çamfıstıklarını ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Küp doğranmış soğanı ve kıymayı katıp, kıymanın suyu çekilene dek kavurmaya devam edelim. Kıyılmış maydanozu, kuşüzümlerini, tuzu, baharatları ilave edip ateşten alalım. Yufkaları üst üste sererek yarıdan keselim. Yarım daire şeklindeki yufka parçasının üzerine fırça ile HALK Süt ve eritilmiş HALK Yağ’ı sürüp ikinci yufka parçasını serelim. Tekrar HALK Süt ve HALK Yağ sürerek kıymalı harcın yarısını yayalım. En üste üçüncü yufka parçasını serip tekrar HALK Yağ ve HALK Süt sürelim. Yufkaların yan kenarlarını hafifçe içe doğru döndürüp rulo yaparak saralım. Diğer üç yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında böreğin altı ve üstü pembeleşene dek pişirerek hemen  fırından çıkaralım. Ilıyınca dilimleyip servis yapalım. Börekleri pişer pişmez fırından almazsanız, kabarıklıklarını ve çıtırlıklarını kaybederler.

Not
Arzuya göre böreğin üzerini milföylerden keseceğiniz şeritlerle süsleyin.

Afiyet olsun.

Kolay Su Böreği

Malzemeler

4 yufka
2 yumurta
¾ su bardağı Halk Ayçiçek Yağı
1,5 su bardağı Halk süt
1 paket kabartma tozu
100 gr beyazpeynir veya lorpeyniri
1 demet maydanoz

Hazırlanışı

Bir kabın içinde yumurtaları, Halk sütü, Halk Ayçiçek yağı, kabartma tozunu çırparak karıştıralım. Halk margarinle yağlanmış bir tepsiye bir yufkayı kenarlarını dışa taşırarak serelim. 2 yufkayı iri bir şekilde parçalayıp tepsiye yayalım. Üzerine sütlü, yumurtalı harcı gezdirerek ezilmiş peyniri ve kıyılmış maydanozu yayalım. İlk yufkanın dışarı taşan kenarlarını tepsiye çevirelim. Üzerine son yufkayı buruşturup serelim. Kalan sütlü, yumurtalı harcı üzerinde gezdirerek yufkaları kara kare dilimler halinde keselim. Önceden Isıtılmış 220° ısılı fırında böreğin altı ve üstü pembeleşene dek pişirelim.
Afiyet olsun…

Dolama Çörek

Malzemeler

2.5 su bardağı ılık HALK Süt
20 gr. HALK Yağ (hamurun içi için)
1 kullanımlık yaş maya (40gr.)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket HALK Yağ
6 su bardağı un
1 yumurta sarısı
Tuz

Hazırlanışı

Ilık HALK Süt’e, tozşekeri ve mayayı ekleyelim. Maya kabarınca hamur yoğurma kabına aktaralım. İçine eritilmiş 20 gr. HALK Yağ’ı ekleyip tuzunu ayarlayalım. Un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamuru 12 eşit bezeye bölelim. Her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım. Yumuşamış HALK Yağ’ı  her yufkanın üzerine elimizle sürelim. 12 yufkayı aralarına HALK Yağ sürerek üst üste dizelim. Yufkaları rulo olarak saralım. Ruloyu buzdolabında 3 saat bekletelim. Dolaptan alıp ruloyu 1 cm. aralıklarla keselim. Kesilen ruloları iki ucundan çekiştirip incelterek yassı şeritler haline getirelim. Şeritleri parmağımıza dolayarak rulo yapalım. Fırın tepsisine dizelim ve oda sıcaklığında yarım saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürdüğümüz ruloları ısıtılmış 200 derecedeki fırında altı üstü kızarana dek pişirelim. Piştikten sonra fırından çıkarıp servis yapalım.

Afiyet olsun…