Meyveli Paluze

Malzemeler

5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
4 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
4-5 kuru incir
7-8 kuru kayısı
2 kahve fincanı kuru üzüm
1 kahve fincanı ceviz (iri dövülmüş)
5-6 hurma
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı

Kayısıları ve incirleri birkaç saat suya yatırarak yumuşamalarını sağlayalım. Sonra tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Tencereye şekeri, suyu, nişastayı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. İncirleri, kayısıları, kuru üzümleri, cevizleri, küçük doğranmış hurmaları ekleyip ağır ateşte ve sürekli karıştırarak, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Kaynama süresinden sonra ateşi iyice kısarak pelteyi, saydamlık kazanana dek 5 dk daha karıştırıp pişirelim. Tatlıyı kâselere boşaltıp üzerine tarçın serperek buzdolabında birkaç saat soğutalım ve servis yapalım.

Afiyet olsun…

Kemalpaşa Tatlısı

Malzemeler

1 paket HALK Yağ
½ kg. tuzsuz peynir veya lor peyniri
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
Alabildiğince irmik
Hindistan cevizi

Şerbeti için
4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
¼ limon suyu
1 buçuk paket kabartma tozu

Hazırlanışı

Tatlımızı taze peynir ile yapacaksak peyniri temiz bir tülbende koyarak suyunu iyice süzelim veya bunun yerine tuzsuz lor peyniri kullanalım. Hamur yoğuracağımız kaba peyniri, yumurtaları, unu, eritilmiş HALK Yağ’ı alalım. Kabartma tozunu ve irmiği azar azar ilave edelim. Yumuşak bir hamur elde edene dek irmik katalım (çörek veya poğaça hamurundan daha yumuşak olmalı). Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Yağlanmış fırın tepsisine yuvarlak şekiller vererek dizelim. 3-4 dk. önceden ısıtılmış fırında tatlımızı pişirelim. Altı üstü pembeleştiğinde fırından çıkaralım. Kaynamakta olan şerbetimizi, tatlılar fırından çıkar çıkmaz üzerine dökelim. Tepsinin ağzını kapatarak tatlıların şerbetini iyice emmesini sağlayalım. Daha sonra servis tabağına çıkaralım. Üzerine bolca hindistancevizi serpelim.

Afiyet olsun…

Not
Peynir yerine süt kesiği kullanacaksanız 1 buçuk kg. HALK Süt’ü ocağa koyun. İçine yarım limon suyu sıkın ve HALK Süt’ü kaynatın. Taşmaması için tencerenin içine çay kaşığı atın ve uzun süre kaynatmaya devam edin. Süt kesiğini temiz bir tülbende koyup, sıkarak iyice süzdükten sonra bu tatlıda kullanabilirsiniz.

Not
Peynir kullanacaksanız beyaz peyniri akşamdan suya yatırıp tuzunun gitmesini sağlayın.

Kalbura Bastı

Malzemeler

1 paket HALK Yağ
1 çay bardağı maden suyu
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un
100 gr. ceviz içi

Şerbeti için
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1/2 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Hamur yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız HALK Yağ’ı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verelim. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım. Orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe HALK Yağ ile yağlanmış tepsiye dizerek 190 derecedeki fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine, önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.

Afiyet olsun…

Kadayıf Sarma

Malzemeler

150 gr. HALK Yağ
2 yufka
200 gr. tel kadayıf
150 gr. ceviz veya fındık (iri dövülmüş)

Şerbeti için
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

HALK Yağ’ı tavaya alıp eriterek kadayıfların üzerine boşaltalım. İri dövülmüş cevizleri de ilave ederek iyice karıştıralım ve yağın kadayıfla iyice özleşmesini sağlayalım. Bir yufkayı sererek üzerine kadayıfı ince bir şekilde ve düzgünce yayalım. Yufkanın bir ucundan tutup rulo yaparak saralım. Yufka rulosunu 2 cm. aralıklarla keselim. HALK Yağ ile yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Isıtılmış 200 derece fırında tatlı hamurlarının altları ve üstleri pembeleşinceye dek pişirerek fırından alalım ve ılıtalım. Üzerlerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirerek servis yapalım.

Şerbeti için
Tencereye şekeri, suyu ve limon suyunu alıp 10 dk. kaynatalım. Şerbeti ateşten alarak iyice soğutalım.

Püf noktası
Şerbetin soğuk olması önemli. Böreklik yufka kullanabilirsiniz ama bulabilirseniz büyük marketlerde satılan baklava yufkası ile hazırlayabilirsiniz. Sonuç daha iyi olacaktı

İrmik Helvası

Malzemeler

2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
125 gr. Halk margarin
50 gr. çamfıstığı
2 paket vanilya
2 çorba kaşığı Halk Ayçiçek yağı

Hazırlanışı

Tencereye Halk margarini alıp eritelim. İrmikleri ekleyelim. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak irmikleri, hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek kavuralım. Ateşi kapatıp kaynar haldeki suyu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk irmiklerin suyu çekmesini sağlayalım. Sonra şekeri ve vanilyaları ekleyip bir kez karıştırarak 5 dk demlendirelim. Bir tavada Halk Ayçiçek yağını kızdırıp çamfıstıklarını ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Fıstıkları helvaya ilave edip karıştırarak servis yapalım.
Afiyet olsun…

Gül Tatlısı

Malzemeler

1 yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
1 paket Halk margarin
1 paket kabartma tozu
5 su bardağı un
100 gr ceviz
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
½ tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Hamur yoğuracağımız kaba eritip soğuttuğumuz Halk margarini, yumurtayı, yoğurdu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Elenmiş unu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru merdane ile 0.3 mm kalınlığında açalım. Geniş ağızlı bir çay fincanı yardımı ile hamurdan yuvarlak parçalar kesip çıkaralım. Her yuvarlak parçanın ortasına yarım cevizi parçalamadan yerleştirelim. Cevizin kenarlarında kalan kısımlara bıçak yardımı ile ve eşit aralıklı 4 kesik yapalım. Kesiklerden oluşan karşılıklı 2 kanadı cevizin üzerine doğru döndürelim. Sonra kalan diğer 2 kanadı cevizin üzerine kapatalım. Kanatların kenar kısımlarını hafifçe dışa doğru çevirelim. Hamurları Halk margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım
Not: Kesinlikle oluşan kanatları cevizin üzerine çevirin. Kanatların kenarlarını parmak uçlarınızla hafifçe incelterek geriye döndürüp gül şekli verin.
Afiyet olsun…

İrmik Helvası

Malzemeler

2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
125 gr. Halk margarin
50 gr. çamfıstığı
2 paket vanilya
2 çorba kaşığı Halk Ayçiçek yağı

Hazırlanışı

Tencereye Halk margarini alıp eritelim. İrmikleri ekleyelim. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak irmikleri, hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek kavuralım. Ateşi kapatıp kaynar haldeki suyu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk irmiklerin suyu çekmesini sağlayalım. Sonra şekeri ve vanilyaları ekleyip bir kez karıştırarak 5 dk demlendirelim. Bir tavada Halk Ayçiçek yağını kızdırıp çamfıstıklarını ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Fıstıkları helvaya ilave edip karıştırarak servis yapalım.
Afiyet olsun…

Fırında Sütlaç

Malzemeler

1 litre Halk süt
1,5 su bardağı su
½ su bardağı Halk pirinç
2 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
1 su bardağı şeker
1 damlasakızı (mercimek iriliğinde)

Hazırlanışı

Halk pirinçleri yıkayıp süzerek tencereye alalım. Üzerine 1 su bardağı su ekleyerek pirinçler suyunu çekene dek pişirelim. Halk sütü ekleyip 5 dk pirinçler iyice yumuşayana dek pişirmeye devam edelim. Şekeri, ½ su bardağı su ile ezdiğimiz nişastayı, dövülmüş damlasakızını sürekli karıştırarak ekleyelim. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim ve ateşten alalım. Sütlacın iki kepçesini ayrı bir kaba alıp ılıtalım. İçine yumurta sarılarını ekleyip karıştıralım. Sütlacı ısıya dayanıklı tek kişilik fırın kaplarına paylaştıralım. Üzerlerine yumurtalı sütlaçları paylaştırıp kaparlı fırın tepsisine yerleştirelim. İçine, kâselerin yarısına gelecek kadar su ekleyelim. 220 ° ısılı fırında sütlaçları, üzeri hafifçe kızarana dek pişirerek fırından alalım. Sütlaçları buzdolabında birkaç saat soğutarak servis yapalım.

Afiyet olsun…

Elma Sürprizi

Malzemeler

8 orta boy elma
1,5 çay bardağı şeker
½ su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tarçın
½ su bardağı kuru üzüm
½ limon suyu
1 fiske kırmızı gıda boyası
½ elma (elmanın içi için)
Üzeri için:
1 çay bardağı Halk süt
1 paket krem şanti

Hazırlanışı

Elmaların çekirdek yataklarını kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkaralım, kabuklarını soyup dış kısımlarına kararmamaları için limon suyu sürelim. Bir kaba iri dövülmüş ceviz içini, tavla zarı iriliğinde doğranmış yarım elmayı, tarçını, kuru üzümü, şekerin yerini ekleyip karıştıralım. Elmaların oyuklarını bu içle sıkıca doldurup yayvan bir tencere dizelim. 1 fiske gıda boyasını 1 kahve fincanı suda eritip elmaların üzerine gezdirelim. Kalan şekeri elmaların üzerine gezdirelim. Tencerenin kapağını örtüp ağır ateşte, elmalar bıraktıkları suyu çekip yumuşayana dek pişirelim. Elmaları, servis tabağına alıp buzdolabında birkaç saat bekleterek soğutalım. Krem şantiyi Halk süt ile çırparak koyulaştıralım. Krem şantiyi krema pompası yardımıyla elmaların üzerine küçük topçuklar halinde sıkarak servis yapalım.
Afiyet olsun…

Çikolatalı Mus

Malzemeler

3 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
200 gr bitter çikolata
1 portakal kabuğu rendesi
½ su bardağı şeker
2 tatlı kaşığı Cafe Crown
1 paket krem şanti
1 su bardağı Halk süt

Hazırlanışı

Yumurta aklarını 1 fiske tuz ilavesi ile kar haline gelip katılaşana dek çırpalım. Çikolatayı küçük parçalar halinde kırarak madeni bir kabın içine alalım. Kabı, içinde kaynar su bulunan bir tencereye oturtalım. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak çikolatayı benmari usulü eritelim. Çikolatayı ateşten alıp soğutalım. Bir kapta yumurta sarılarını şekerle birlikte 1 dk. çırparak çikolatalı harcın içine ekleyip 1dk. daha çırpalım. Ayrı bir kapta krem şantiyi,  Halk sütü ve Cafe Crown’u çırparak koyulaştıralım. İçine yumurta aklarını, portakal kabuğu rendesini ekleyip çırpma teliyle ve ağır hareketlerle çok az karıştıralım. Kremayı kuplara paylaştıralım. Üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek buzdolabında birkaç saat soğutup servis yapalım.
Afiyet olsun…