Fırında Makarna

Malzemeler

½ paket spagetti makarna
6 su bardağı su (makarnayı haşlamak için)
½ çay bardağı Halk Ayçiçek yağı
4 yumurta
1 su bardağı Halk süt
75 gr. kaşar rendesi
100 gr. beyaz peynir veya çökelek
Tuz

Hazırlanışı

Tencereye suyu alıp kaynatalım. 2 çorba kaşığı Halk Ayçiçek yağı, tuzu ve makarnaları ekleyip diriliklerini kaybedene dek haşlayarak ateşten alalım ve suyunu süzelim. Bir kabın içine yumurtaları alıp çırpalım. Halk sütü ekleyerek tekrar çırpalım. Makarnalara Halk Ayçiçek yağını, tuzu ve sütlü yumurtalı harcı, beyaz peyniri ekleyip karıştıralım. Fırın kabını Halk margarinle yağlayıp hafifçe un serperek makarnayı yayalım. Üzerine kaşar rendesi serperek önceden ısıtılmış 220 °  fırında, kaşarlar eriyip üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirelim. Makarnayı fırından alıp dilimleyerek servis yapalım.

Yeşilmercimek Salatası

Malzemeler

1 su bardağı Halk mercimek
2 orta boy domates
2-3 sivri biber
2-3 dal taze soğan
½  demet maydanoz
¼ limon suyu
(arzuya göre) 50 gr iri dövülmüş ceviz
½ çay bardağı zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı

Halk Mercimekleri 2-3 yıkayıp akşamdan ıslatalım ve sonra basınçlı bir tencereye alıp üzerini 2 parmak aşacak kadar su ile yumuşayana dek haşlayalım. Mercimekleri süzgece alıp suyunu süzelim. Taze soğanları, sivri biberleri, maydanozu iyice kıyalım. Domatesi tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Salata harcını bir kapta birleştirip arzuya göre ceviz ekleyerek karıştıralım. Zeytinyağını limon suyunu ve tuzu bir kapta çırparak saltaya ekleyip karıştıralım. Salatayı marul yaprakları içinde servis yapalım.
Afiyet olsun…

Soslu Sebze Sotesi

Malzemeler

60 gr. HALK Yağ
2 adet orta boy patlıcan
250 gr. taze fasulye
2 adet orta boy havuç
5-6 adet sivri biber

Terbiyesi için
1,5 su bardağı su
4 çorba kaşığı yoğurt
2 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
3-4 diş sarımsak

Hazırlanışı

Patlıcanları kuşbaşı iriliğinde doğrayıp tuzlu suda yarım saat bekletelim. Sonra yıkayıp kurulayalım. Fasulyeleri ve havuçları ince uzun dilimleyelim. Sivri biberleri 2 cm. aralıklı doğrayalım. Tencereye önce havuçları, üzerine fasulyeleri, üzerine patlıcanları ve en son sivri biberleri yerleştirelim. En üste HALK Yağ’ı küçük parçalar halinde koyalım. Ağır ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirelim. Ateşten almadan 5 dk. önce tuzunu ilave edelim. Sebzeleri servis tabağına alıp üzerine sosu gezdirip servis yapalım. Sosu için tencereye; suyu, 4 çorba kaşığı yoğurdu, çırpılmış yumurta sarılarını, 1 çorba kaşığı unu ve 3-4 diş dövülmüş sarımsağı aktarıp sürekli karıştırarak  koyulaşana dek pişirelim. Ateşten almadan önce tuzunu ayarlayalım. Sonrasında ateşten indirip sosu sebzelerin üzerine gezdirelim. Dereotu serpip servis yapalım.

Afiyet olsun…

Fırında Soslu Kabak

Malzemeler

50 gr. HALK Yağ
2 su bardağı HALK Süt
4 adet orta boy kabak
2 çorba kaşığı tepeleme un
2 adet yumurta sarısı
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı

Ön hazırlık olarak eritilmiş HALK Yağ’ı alalım, unu ilave edelim. Unu sürekli karıştırarak hafifçe sararana dek kavuralım. İki su bardağı HALK Süt’ü azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Tuzu katalım. Sos koyulaşınca ateşten alalım. Kabakların kabuklarını kazıyıp yuvarlak dilimleyelim. Yağlanmış fırın tepsisine hafifçe un serpiştirip kabakları iki sıra dizelim. Tuz, karabiber serpelim. Doğranmış maydanoz ve dereotunu da ekleyip üzerine sosu gezdirelim. Rendelenmiş kaşar peyniri serpip fırına verelim. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirip fırından alalım. Soğutmadan servis yapalım.

Afiyet olsun.

Fırında Kabak Mücveri

Malzemeler

4 orta boy kabak
1 orta boy havuç (haşlanmış)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4-5 dal taze soğan
½ çay bardağı Halk Ayçicek Yağı
2 yumurta
1.5 çay bardağı un
75 gr. kaşarpeyniri rendesi
(arzuya göre) 100 gr. beyazpeynir veya lor peyniri
Tuz, karabiber
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı

Kabakların kabuklarını soyup rendeleyelim. Suyunu bırakması için tuz serpip 5 dk. bekletelim. Tel süzgece alıp sıkarak suyunu süzelim ve bir kaba alıp içine kıyılmış dereotunu, maydanozu, taze soğanı, ezilmiş beyazpeyniri, yumurtaları, Halk Ayçicek yağını ve rendelenmiş havucu, kabartma tozunu,  tuzu, karabiberi ekleyip karıştıralım. Fırın kabını Halk margarinle yağlayıp hafifçe un serpelim. Mücver malzemesini Fırın kabına alıp yayalım. Mücverin üzerine kaşar rendesi serperek önceden ısıtılmış 200 °
fırında üzerindeki kaşar eriyip hafifçe pembeleşene dek pişirelim. Mücveri fırından alıp ılıtarak dilimleyip servis yapalım.
Not: Mücveri yaparken kabakları rendeleyip suyunun iyice süzülmesi için 5-10 dk. tuz ekleyip bekletin. Sonra tel süzgece alın. İyice sıkarak suyunu süzün.
Afiyet olsun…

 

Çingene Pilavı (Çökelek Salatası)

Malzemeler

125 gr çökelek veya lor peyniri
½ demet maydanoz
2-3 dal taze soğan
4-5 sivri biber
2 orta boy domates
50 gr ceviz (iri dövülmüş)
¼ çay bardağı zeytinyağı
Tuz, pul biber, kimyon

Hazırlanışı

Tavaya zeytinyağını alalım. İnce doğramış taze soğanları ve sivri biberleri ekleyip 1-2 dk. kavurarak ateşten alalım. İçine çökeleği, ceviz içini, tuzu, baharatları, kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Salatayı servis tabağına alıp domates dilimleriyle süsleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun

Antakya Salatası

Malzemeler

5 orta boy patlıcan (çekirdeksiz)
½ su bardağın tahin
½ limon suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
4-5 diş sarımsak
50 gram ceviz (iri dövülmüş)
Tuz, kırmızıbiber

Hazırlanışı

Patlıcanları ocak ateşinde közleyerek kabuklarını soyalım, yıkayıp süzgece alarak suyunu iyice süzüp ince bir şekilde doğrayalım. Dövülmüş sarımsakları, süzme yoğurdu, tahini, tuzu, limon suyunu bir kapta karıştıralım. İçine patlıcanları ve iri dövülmüş cevizi ekleyip tekrar karıştıralım. Salatayı servis tabağına alıp üzerine kırmızıbiber serperek servis yapalım. Arzuya göre nane ya fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…

Şekerpare

Malzemeler

3 yumurta sarısı
1 yumurta
1 paket Halk margarin (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
½ tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Hamur yoğuracağımız kaba yumuşamış Halk margarini, yumurta sarılarını, pudra şekerini ekleyip krem haline gelene dek yoğuralım. Elenmiş unu, kabartma tozunu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Hamurları tepsiye dizip 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine önceden soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlılar şerbetini emince servis tabağına alalım. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.
Afiyet olsun…

Sütlü İncir Tatlısı

Malzemeler

1,5 su bardağı HALK Süt
50 gr. HALK Yağ
Yarım kg. kuru incir
1 su bardağı şeker
150 gr. iri dövülmüş ceviz

Hazırlanışı

İncirleri bir kabın içine alıp üzerine kaynar su ekleyerek bekletelim. Bir tencerede HALK Yağ’ı eritip incirleri delikli kepçe ile çıkarıp tencereye ilave edelim. Karıştırarak 5 dk. çevirelim. Üzerine şekeri ve HALK Süt’ü ilave edip kaynatalım. İncirler yumuşadığında yan taraflarını bıçakla kesip içlerine bolca ceviz dolduralım. Servis tabağına dizip üzerine şekerle kaynatılmış HALK Süt’ü gezdirip cevizle süsleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun

Saraylı Baklava (Oklavadan Çekme)

Malzemeler

1 tepsi için:
1 çay bardağı eritilmiş HALK Yağ
1 çay bardağı HALK Süt
3 yumurta
3 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
4-5 su bardağı baklavalık un
200 gr. ceviz (dövülmüş)
300 gr. HALK Yağ
2 paket nişasta (yufkaları açmak için)

Şerbeti için
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu, limon suyunu alıp 10 dk. kaynatarak ateşten alalım ve şerbeti soğutalım. Bir kapta yumurtaları, 1 çay bardağı eritilmiş HALK Yağ’ı, HALK Süt’ü, sirkeyi ve tuzu çırpalım. Unu ilave ederek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp beze yapalım. Bezelerin üzerine şeffaf folyo kapatarak 20 dk. dinlendirelim. Bezeleri nişasta serpilmiş bir zeminde, mümkün oldukça ince yufkalar şeklinde açalım. Açtığımız bir yufkanın üzerine dövülmüş cevizi serpelim. Yufkayı bir ucundan tutarak oklavaya saralım. Yufkayı iki ucundan birazcık içe doğru büzdürerek oklavayı içinden yavaşça çekip çıkaralım. Büzdürülmüş yufka rulosunu 10 cm. aralıklarla keselim. Her bir yufka rulosunu kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir şekil kazandıralım. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak yan yana ve aralıksız şekilde fırın tepsisine dizelim. HALK Yağ’ı eriterek, sıcak halde iken kaşık yardımı ile yufkaların üzerine gezdirelim. Baklavayı 170 derecede ısıtılmış fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Baklavayı fırından alıp biraz ılıttıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirelim.

Afiyet olsun…

Püf noktası
HALK Yağ’ı erittikten sonra hemen ateşten almayın. 1-2 dk. kadar kaynatın. Yağın dibe çöken tortulu kısmını kullanmayın. Baklava yufkaları kızarır kızarmaz fırından alıp biraz ılıtın ve üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

Revani (Osmanlı Mutfağı’ndan)

Malzemeler

8 yumurta
½ su bardağı şeker
2 su bardağı un
½ kahve fincanı irmik
1 paket kabartma tozu
Hindistancevizi
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
½ tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Yumurtaları şekerle birlikte, beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Elenmiş unu, irmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip mikserin düşük ayarı ile karıştıralım. Hamuru, margarinle yağlayıp tabanına un serptiğimiz tepsiye boşaltalım ve 180 °  ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırında alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlıyı, sönmüş fırında 5 dk. bekletip şerbetini emmesini sağlayalım ve dilimleyip üzerine hindistancevizi serpelim.

Şerbeti için: Şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.
Afiyet olsun…